SUP Wetgeving

Vanaf 1/1/2021 in Wallonië & 3/7/2021 in Vlaanderen is de productie en het gebruik van producten in plastic niet langer toegestaan. Bestek, borden, rietjes, spatels in (bio)plastic en bekers, borden en schalen in EPS/ISOMO worden dus verboden. King Belgium heeft alle alternatieven in alle bestaande grondstoffen.

Single Use Plastics, wat gaat er gebeuren?

De plastic soep in zee is u vast niet ontgaan. Jaarlijks belandt meer dan acht miljoen ton plastic afval in zee. Het Europees Parlement besloot daarom de Single Use Plastics (SUP) directive aan te nemen. Het doel van de richtlijn? Weg met het zwerfafval in zee. Alle EU-landen moeten uiterlijk 3 juli 2021 de richtlijn overnemen in de nationale wetgeving. Wat betekent dit voor jou? Voor jouw bedrijf? Wij helpen je een handje op weg.

Veel kunststofproducten zoals rietjes, verpakkingen, wattenstaafjes en visnetten worden teruggevonden in het zwerfafval. Dit zijn veelal producten voor eenmalig gebruik, ofwel Single Use Plastics. Sommige kunststof producten voor eenmalig gebruik verdwijnen in 2021, andere zullen niet meer gratis verstrekt worden of voorzien worden van een speciale markering.

Alles op een rijtje
De invulling van de SUP richtlijn is helaas nog niet definitief, maar hoe het er nu naar uitziet:

1) Mogen vanaf 3 juli 2021 de volgende kunststofproducten niet meer worden verkocht:

 • Bestek (messen, vorken en lepels)
 • Eetstokjes, sporks en andere kunststof alternatieven
 • Borden
 • Roerstaafjes voor dranken
 • Rietjes (behalve als medisch hulpmiddel)
 • Wattenstaafjes (behalve als medisch hulpmiddel)
 • Ballonnenstokjes
 • Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (piepschuim) waar direct uit gegeten of gedronken kan worden zoals koffiebekers en hamburgerbakjes
 • Alle producten van oxo-degradeerbare kunststoffen. Dat zijn kunststoffen die afbreken in kleine deeltjes onder invloed van zuurstof

2) Moeten vanaf 3 juli 2021 onderstaande kunststofproducten zijn voorzien van een speciale markering om onder andere aan te geven hoe de consument het product moet afdanken:

 • Drinkbekers
 • Dames hygiëneproducten
 • Vochtige doekjes
 • Tabaksproducten met kunststof filters

Een verandering voor ieder bedrijf
Veel veranderingen waar jij, jouw bedrijf en wij onszelf van bewust (moeten) zijn. Maar misschien roept het ook vragen bij je op? Want wat betekent dit voor jou? Hoe geef je de klant een koffie to-go mee? In wat voor bakjes verkoop je jouw salades of broodjes? Hoe handig waren sporken in to-go locaties en wat nu? Vragen waar King Belgium een antwoord op heeft.

Voor ieder vraagstuk een oplossing
King Belgium, opgericht in 1933, is al ruim 13 jaar actief bezig met verduurzaming. Het eerste duurzame bord werd in 2008 reeds op de markt gebracht. Middels de uitvoering van ons MVO-beleid Bunzl Believe geven wij invulling aan diverse ontwikkelingen en innoveren we volop op het gebied van duurzaamheid. Door onafhankelijk en proactief te informeren en te adviseren komen we altijd tot de gewenste oplossingen (op maat) voor ieder willekeurig (verpakkings)vraagstuk.

Christophe Schram, Sales Manager Catering bij King Belgium vult aan: ‘’Wij ervaren in de foodservice markt dat onze klanten behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van duurzaamheid en wetgeving. Zeker in deze hectische en onvoorspelbare tijden zijn dit nu niet direct de onderwerpen waar onze klanten zich dagdagelijks mee bezig houden. King Belgium heeft zich ten doel gesteld de klant te ontzorgen en hen die expertise te bieden die ze nodig hebben om structurele stappen te maken in de verduurzaming van hun assortiment en ervoor te zorgen dat de SUP wetgeving, die in juli 2021 van kracht wordt, zonder problemen wordt gevolgd.’’

Geen onverwachte wetgeving
In 2021 kunnen we er niet meer omheen. Kunststof producten voor eenmalig gebruik verdwijnen. King Belgium beschikt over de nodige kennis en oplossingen voor het vraagstuk waar jij of jouw bedrijf tegenaan loopt. Weg met het plastic afval in de zee, verander jij met ons mee?  

Wilt u weten welke duurzame alternatieven beschikbaar zijn?

Contacteer King Belgium voor een passend, duurzaam voorstel. Of bezoek onze webshop voor het volledige assortiment !


SUP Wetgeving
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x